TASUTA postikulu alates ostusummast 35 eurot.

Lasanjetegu koosneb kolmest etapist – kastme keetmine, pastalehtede valmistamine ning kogu vormi ahjus küpsetamine.  Kastme valmistamine nõuab vähemalt 3 tundi, kui soovid maitserikast ja kokku keenud kastet. Samal ajal saab valmistada pasta, ent võib muidugi kasutada ka poest ostetud pastalehti. Neid võiks enne kasutamist pisut kuumas vees leotada, ent pehmeks ei tasuks keeta. Ja ahjus läheb 30-40 minutit, mil kogu roog küpseb ja pruunistub. Retseptist saab 6-8 portsjonit.

Kastme jaoks läheb vaja:

  • 1 suur porgand
  • 1 suur sibul
  • 2 sellerivart (kui seller ei peaks meeldima, siis ära ei tasuks ikkagi jätta, sest maitse ei jää terav)
  • paar küüslauguküünt
  • ISUL oliiviõli 
  • 150 g toorsuitsupeekonit 
  • 1 kg veise- või segahakkliha
  • 0.25 l valget või punast kuiva veini
  • 800 g purustatud tomateid
  • 3 spl konsentreeritud tomatipastat
  • 0.5 l piima (see teeb kastme eriti mõnusaks ja on ka autentse Bolognese kindel koostisosa)
  • 0.25 l veisepuljongit
  • soola
  • pipart
  • soovi korral kuivatatud ürte, nt. majoraani, punet, basiilikut

Alusta soffritto‘st – sedasi nimetatakse porgandi, selleri ja sibula segu, mis hakitud pisikesteks(!) kuubikuteks ja praetud oliiviõlis. Ehk siis kõigepealt tuleb segu hakkida ning seejärel paksupõhjalises potis õli sees kuumutada. Lisa segu koos küüslauguga potti ning pruunista 15-20 minutit ehk seni, kui segu on kenasti pruun ja küps. Seejärel lisa potti ka peekon ning prae veel, kuni kõik ühtlaselt pruun ja aromaatne. Maitseta soola-pipraga ning tõsta kaussi. Seejärel lisa samasse potti 1/3 hakkliha ning prae see pruuniks ja tõsta soffritto juurde. Tee sama ülejäänud 1/3+1/3 hakklihaga. Kolmes osas praadimine tagab ühtlase ja kiirema pruunistuse ning aitab vältida keemist (poti põhja tekkinud mahla tõttu).  Nüüd lisa kõik tagasi potti, maitseta ning kalla juurde vein. Kraabi puulusika abil poti põhjast lahti sinna kogunenud jäägid – maitsed peituvad just selles kihis. Kui vein on redutseerunud, lisa tomatid, tomatipasta, piim ja puljong. Lase keema tõusta ning alanda kuumust selliselt, et kaste vaikselt mulksuks. Sega aeg-ajalt. Maitsestada tasub pigem tagasihoidlikult, kuna kaste keeb oluliselt kokku ning võib hiljem soolane jääda. Keeda 3-4 tundi või seni, kuni kaste on nii paks, et pinnale enam vedelikukihti ei moodustu. Retsepti autor korjab tavaliselt ka rasvakihi pealt ära, vastasel juhul võib lõpptulemus pisut liiga rammus jääda.

Pastalehtede jaoks:

  • 2 muna
  • 200 g durumnisujahu
  • soola

Sega kokku tainas ning sõtku kuni see on ühtlane ja sile. Lase 15-30 minutit seista. Rulli pastamasina abiga lehed (retsepti autor eelistab üliõhukesi). Võid rullida ka taignarulliga, ent see on oluliselt aeganõudvam. Retsepti autoril tuli sellest kogusest seitsme kihi jagu lehti.

 

Lisaks:

  • 400 g Mozzarella juustu
  • 50 g parmesani
  • serveerimiseks basiilikut

Kuumuta ahi 180-200 kraadini. Võta vähemalt 7 cm sügav ahjuvorm ning alusta kihtide ladumist. Esmalt määri põhjale pisut kastet, sinna peale aseta kiht pastalehti. Seejärel määri taas kastet, mudi peale osa mozzarellast ning kata pastalehtedega. Jätka, kuni kõik lehed ja kaste on otsas. Viimasele kihile lisa parmesan. Küpseta ahjus 30-40 minutit. Alguses võib liigse pruunistumise vältimiseks katta fooliumiga.

Serveeri värske basiilikuga.

Retsept ja fotod: Getter Madison | www.thymeout.ee

ISUL ökoloogilist oliiviõli saab soetada meie veebipoest.

Close Menu
×

Cart

Ostukorv